每年中秋大家吃不完的月餅如何處置?與其放到過期,不如早早捐出,既可幫助有需要的人,又可減少製造浪費。今年一於把剩下的月餅,與孩子一起捐出,「以身作則」教育孩子節日環保的重要性。一文看清回收月餅的五大途徑,總有一個地方方便大家。

【新年用品回收】農曆新年完結後,總有不少物品要丟棄,多個團體現進行回收行動,大眾可把過多的節日物品捐贈,幫助有需要人士外,更減少浪費,回收物品包括︰桃花、年桔、賀年禮盒或食品、盆菜盆及利是封。以下一文幫大家集合全港各個回收點。

呢個暑假,除咗有卡通人物登陸各大商場外,有些商場亦設計其他日常主題,化為特色的互動裝置,讓大小朋友又玩又打卡,大家可以一文睇盡各大商場的主題,趁暑假帶小朋友去熱鬧一下﹗

港九新界有不少大型商場,每年暑假,都設置各種特色主題裝置,讓大家打卡留念,當中更以充滿童年回憶的卡通人物作為主題,包括經典愛麗絲、由細睇到大的比卡超和小丸子、迪士尼一眾公主……不論大人細路都忍唔住合影多幾張相。一文睇晒今個暑假有咩可愛卡通進駐商場。

仲有幾日就過年啦﹗香港不少商場都佈置完成,周圍都是紅噹噹的新春裝飾,以下精選十大不同風格的打卡熱點,既有日系裝飾,亦有可愛卡通,甚至有廣為大眾所知的本土插畫,或者喜歡較為傳統的Style都有,最啱一家大細行個大運﹗

以為只有小朋友先鐘意卡通?好多卡通人物又萌又得意,除了和小朋友一樣可愛外,見到他們個Cute樣,連大人個心都溶化,以下精選香港十個商場,今個聖誕以卡通人物做主題,齊齊賣萌﹗

第 1 頁,共 7 頁
Go to top